Kotao za proizvodnju eteričnih ulja

Izvrsna destilerija za eteričnih ulja i za sve vrste bilje kao ružmarin, lavandu, timijan, koromač i smilje. Destilerija je izrađena u cijelosti od inoksa, opremljena dva termometrima radi kontroliranja procesa destilacije.

Najoptimalnija veličina destilatora za kućnu upotrebu i OPG je između 18 i 50 litara. U donji dio posude napuni se par litara vode (ovisno o veličini ), iznad vode ostavi se par cm slobodnog prostora, zatim se stavi umetak/rešetka i bilje za destilaciju. Na vrhu je cijev koja odvodi paru u kondenzator, a kondenzat ulazi u vrč gdje se odvaja ulje od hidrolata. Zagrijavanje vode može biti plemenik ili kuhalo bilo koje vrste.

Sušenje biljke smanjuje količinu ulja u svakoj biljci, ali može povećati količinu eteričnog ulja jer ćete u lonac moći staviti više materijala. Za kotao od 50 litara treba tri puta destilirati za 10 kg bilja

Umetak za lonac i vrč za odvajanje ulja i hidrolata je uključeno u cijeni

Ukratko račun isplativosti:
10 kg cvijeta lavande ručno bere jedan berač za sat vremena. Ako se kupi gotovo lavanda, cijena je od 500 kuna za 10 kg.

Destilacijom se dobije 5 – 7 dl eteričnog ulja i 10-12 litara hidrolata, ako sami prodajete na malo direkt kupcima ili turistima onda to vrijedi 140 bočica x 5 ml x 50 kn = 7000 kn.

Hidrolat se isto tako prodaje, od 10 litara hidrolata se dobije po 100 bočica x 100 ml x 30 kn = 3000 kn .  Ispada da svako destiliranje lavande od 10 kg donese 10,000 kn u maloprodaji a u velopradiji možda 5000 kn, za jedan dan posla