Kotao za proizvodnju eteričnih ulja

Izvrsna destilerija za eteričnih ulja i za sve vrste bilje kao ružmarin, lavandu, timijan, koromač i smilje. Destilerija je izrađena u cijelosti od inoksa, opremljena dva termometrima radi kontroliranja procesa destilacije.

Najoptimalnija veličina destilatora za kućnu upotrebu i OPG je između 18 i 50 litara. U donji dio posude napuni se par litara vode (ovisno o veličini ), iznad vode ostavi se par cm slobodnog prostora, zatim se stavi umetak/rešetka i bilje za destilaciju.

Na vrhu je cijev koja odvodi paru u kondenzator, a kondenzat ulazi u vrč gdje se odvaja ulje od hidrolata. Zagrijavanje vode može biti plemenik ili kuhalo bilo koje vrste.

Sušenje biljke smanjuje količinu ulja u svakoj biljci, ali može povećati količinu eteričnog ulja jer ćete u lonac moći staviti više materijala.

Umetak za lonac i vrč za odvajanje ulja i hidrolata je uključeno u cijeni

Ukratko račun isplativosti:
10 kg cvijeta lavande ručno bere jedan berač za sat vremena.

Destilacijom se dobije 1,5 – 2 dL eteričnog ulja i 7 L hidrolata, ako sami prodajete na malo onda to vrijedi 1,5 = 15 bočica od 10 mL svaka vrijednosti 20 kn ili 300 kn za eterično ulje pri jednom destiliranju.

Hidrolat se isto tako prodaje i vrijednost mu je 30 kn za bočicu od 2 dL. Od 7 L dobije se 35 takvih bočica ili u novcu 1000 kn. Ispada da svako destiliranje ugrubo donese 1000 kn za svega nekoliko sati posla.